Printed from Lars Martin Myhres homepage - 26-04-2024 18:04:25
 Arkiv



Noen ting er alltid all right

Den 11.september i år er det 20 år siden utgivelsen av "Noen ganger er det all right" – en av de oddeste suksessene i norsk platebransje!
- av Lars Ulseth - 11.09.2015 (oppdatert 12.09.2015)

20150911_20aar_suksess




Børretzen/Myhre og historien om en ”umulig” suksess.

 

I 1981 innledet den 54 år gamle humoristen, kåsøren og forfatteren Odd Børretzen et samarbeid med den 30 år yngre komponisten, gitaristen og arrangøren Lars Martin Myhre. Odd var kjent som en særegen kåsør og forfatter for spesielt interesserte, mens Lars Martin jobbet med jazz, storband, film og teater. Det var med andre ord svært lite som tydet på at denne duoen skulle bli en av norsk musikklivs mest populære noen år senere.
     Debuten var da også beskjeden – de hadde sin første spillejobb for en håndfull innsatte og ansatte i Sem kretsfengsel 9. juni 1981. Utover 80- tallet ble samarbeidet tettere med en rekke oppdrag for NRK, spillejobber og turneer. På tross av at ingen tenkte på plateinnspilling skrev de en rekke låter sammen og rundt 1990 begynte Myhre å antyde at det kunne vært hyggelig å fått lydfestet og utgitt deres felles produksjon, noe som ble blankt avvist av Børretzen som ikke hadde tro på at noen kunne være interessert i dette. Så fulgte fem år med milde overtalelser fra Myhre før han endelig fikk Børretzen på kroken med argumentet: ”det kan jo være noen barnebarn som blir interessert etter hvert”.

”Noen ganger er det all right” ble innspilt i Studio 20/NRK våren 1995 (finansiert av duoen selv) og gitt ut på Tylden & co i september samme år. Salgsambisjonene var ikke de største; Børretzen tippet 800 solgte mens Myhre, i ungdommelig overmot, dro til med et tips på 1200 solgte eks. Mye tydet på at de skulle få rett i sine antagelser – platas første spor er en langsom jazz-ballade på over 6 minutter og tittelsporet er en merkelig låt i fem fjerdedels takt med noen minutters prat til musikk, før refrenget repeteres syv ganger – ikke akkurat platebransjens oppskrift på en hit. Musikkanmelder Tom Stalsberg i Dagbladet skrev: ”Ikke noe for salgslistene men en varm venn i høstmørket”.
To år etter hadde plata solgt i over 150 000 eks. og satt rekord i antall uker på VG-lista med 98 uker. Fra å være en kunstner for spesielt interesserte opplevde Odd å måtte flykte fra en noengangererdetallright - skrålende menneskemengde en lørdag kveld i Arendal havn.

Børretzen/Myhres suksess var formidabel. Deres fire studioalbum og to samleplater har til sammen solgt nærmere en halv million eks. og musikkanmelderne har til tider vært ekstatiske.
Hva skyldes så denne suksessen? Det finnes sikkert mange svar på dette spørsmålet, men det er en kjensgjerning at B/M har utviklet sin helt særegne form hvor Odd Børretzens lune, skakke, overraskende, morsomme og engasjerte prosapoesi får en ny dimensjon i møtet med Lars Martin Myhres varme, melodiske og skreddersydde musikk.

      Spørsmålet om suksessens årsak har vært en gjenganger i duoens samtaler med media og svarene de har gitt har vært mange og sammensatte, som for eksempel: rett produkt til rett tid, norsk sympati med folk som har holdt på lenge, gode musikere eller flaks. I et av de senere intervjuene duoen har gitt la Odd bort sin sedvanlige beskjedenhet og svarte: ”Vi skal ikke se helt bort fra at det har noe med kvalitet å gjøre”.


Klikk på bildet for mer lesbar utgave! Dette viser plasseringene på VG-lista i hele 98 uker!
20150911_vgplasseringer































Her noen eksempler på duoens seneste utgivelser. I bokform og solo-prosjekt.


bbrcdvd044_534











































altdette_534











































bbrcd020











































bbrcd053
 
Utviklet av Atilla Moen-Duran