Printed from Lars Martin Myhres homepage - 08-09-2024 22:09:29
 Historiske bilder  Anekdotestafetten



Biografi


Lars Martin Myhre: artist, musiker, komponist, produsent
f. 10/8 1956 i Tønsberg. Bosatt i Sandefjord siden 1993.


Lars Martin vokste opp på Olsrød utenfor Tønsberg i et, etter eget utsagn ”helt alminnelig hjem hvor sang og musikk var en naturlig del av de voksnes omgangsform. Ingen kunne noe særlig, men klunka med, ved hjelp av de fåtallige gitargrepene man kunne. Man kunne kanskje innvende på kvaliteten, men musikkgleden var det ingen ting å si på”.

Med denne bakgrunnen var det naturlig at Lars Martin prøvde seg på flere instrumenter før valget falt på gitar. Han sluttet skolen etter ungdomskolen og tok jobb i en jernvareforetning for å få penger til ny gitar og forsterker. Etter to år i jernvarebransjen avslutter han sin karriere som lønnsmottager og har siden jobbet med musikk på heltid.

I 15-års alderen ble de første banda stiftet og ganske snart var det kun originalmusikk på reportoaret. 17 år gammel møter han jazzen for fullt og er snart å høre hver torsdag på byens pizzarestaurant i samspill med bl.a. Ole Jacob Hansen, Bernt Brinck Johnsen, Ditlef Eckhoff, Paul Weeden, Vidar Johansen og Terje Venaas. Jazzen blir i det hele tatt svært sentral i Myhres virksomhet de neste åra. Han spiller i en rekke band, starter Slagen Storband (-77) hvor han var dirigent i 10 år og jazzklubb (Urijazz 1979). Han satt også i styret i Foreningen Norske Jazzmusikere. I tillegg til å være dirigent, arrangør og komponist for Slagen storband var han også en hyppig brukt gjestedirigent for en rekke andre band. I 1985 kom albumet ”Bak Speilet” (Lars Martin Myhre/Slagen Storband).

I 1980 ble Lars Martin musikalsk leder i friteatergruppen Thesbiteateret.  Dette førte til et 12 år langt samarbeid hvor Lars Martin skrev musikk til en rekke teaterstykker og to musikaler (”Nattklubben” 1987 og ”Oppdagelsen av Columbus” 1992). Samarbeidet har også ført til to plater, ”Nattklubben” 1987 og ”Sanger fra ei kjerre”  1992.

Da Thesbiteaterets daværende leder, den italienske regissøren Gianni Lepre, fikk penger til å lage sin første spillefilm ”Henrys bakværelse” brukte han Lars Martin som komponist. Dette førte til en rekke andre filmmusikkoppdrag, både novellefilm, oppdragsfilm og spillefilm (”Prinsen av Fogo” 1988 og ”Å seile sin egen sjø” (kinodoku.) 2002).

80- tallet var et svært aktivt 10-år i Tønsbergs musikkmiljø. Med Lars Martin som sentral inspirator dukket det opp en rekke lovende, unge musikere bl.a. Olaf ”Knerten” Kamfjord, Terje Johannesen, Audun Erlien og Jon Rosslund. De fleste av disse utgjør fortsatt kjernen i Myhres bandbesetninger. Han mottok da også flere priser for sin innsats for byens- og fylkets musikkliv (Urijazzprisen, 1984, Sem Sparebanks kulturpris, 1985 og Vestfold fylkes kunstnerpris, 1989).

9. juni 1981 ble det inngått et samarbeid som senere skulle sette kraftige spor i musikk-Norge. Duoen Odd Børretzen/Lars Martin Myhre hadde sin første spillejobb i Sem kretsfengsel. I følge Myhre et trygt sted å debutere: ”I tilfelle skandale ville det jo ikke ”komme ut” på en stund”. Det ble ingen skandale. Duen begynte snart å produsere en rekke låter, spesielt for NRK, i tillegg til en mengde spillejobber. Det vil kanskje overraske noen at duoens største ”hit”; "Noen ganger er det all right" ble skrevet så tidlig som i 1984 (til Risør trebåtfestival). Etter 14 års samarbeid klarte Lars Martin endelig å overbevise Odd om at det var et poeng å spille inn en plate. I duoens interne gjettekonkuranse om platesalg ble det ikke utropt noen vinner – Odd tippet 800 eks. og Lars Martin 1400 (i ungdommelig overmot). "Noen ganger er det all right" kom ut i september 1995. Plata satt rekord på VG- lista med 98 uker og har solgt i nærmere 150000 eks.(foreløpig). Duoens andre plater ”Vintersang” (1997), ”Kelner!” (2002) og ”Syv sørgelige sanger og tre triste” (2008) har også blitt store salgssuksesser og Børretzen/Myhre har sammen mottatt hele fire Spellemanpriser og en nominasjon.

Et annet langvarig og viktig samarbeid som ble innledet på 80-tallet var med forfatter og multikunstner Arild Nyquist. I 1984 fikk de med komponist og musiker Svein Olav Blindheim og startet ”Trio Tre”. I 1985 kom dobbelt LP-en ”Kalde øl og heite jenter”, som etter hvert ble en kultplate i mange miljøer, godt hjulpet av Trio Tres svært hyppige turnevirksomhet de neste åra. (se Myhres anekdote fra samarbeidet). I 1993 ble Myhres verk ”Havet – reise til verdens ende” urframført under Vestfoldfestspillene. Stykket tar utgangspunkt i Arild Nyquists langdikt ”Havet” og ble en stor publikumssuksess.
Trio Tres siste plate ”I sans og samling” ble utgitt i 1999. ”Kalde øl og heite jenter” kom ut på cd i remastered utgave september 2009.

Oppdraget med bestillingsverket ”Havet” inspirerte Myhre til unnfangelsen av ideen om en verksyklus over de fire elementene , og i 1997 ble det første verket ”Hysj” (over elementet luft) til tekst av lyrikeren Gro Dahle urframført. ”Hysj” ble en stor suksess og ble i 1998 utgitt på plate (også ”Hush”, engelsk versjon). Platen ble nominert til Spellemannprisen i åpen klasse. Neste verk i syklusen, ”Livets vann – et vannverk” fikk sin urframføring under åpningen av Vestfoldfestspillene juni 2008 og er planlagt utgitt på plate i løpet av 2010. Myhre sier: ”det er egentlig ganske tilfredstillende å ha en kongstanke som det tar så lang tid å gjennomføre at jeg i hvert fall må holde meg i live i 20 år til, for fort går det ikke. Det skal jeg ha!”.

I 2000 arbeidet Lars Martin Myhre med materialet til en ny plate med arbeidstittel ”10 sanger” (som også ble platens tittel). Ideen var å spille inn en plate med sanger til tekster av Ingvar Hovland og Jens Bjørneboe, framført av Myhres favorittsangere. Under innspilling av en demo i Fagerborg studio, med Myhres favorittekniker Per Sveinson bak spakene, tok Sveinson ordet og sa ”du får synge sjøl – det blir mye mer personlig”. Siden Sveinson har Myhres ubegrensede tillit så ble det sånn. I april 2001 kom ”10 sanger” ut med Myhre nå også som sanger. Plata fikk flotte kritikker og låten ”Deja vu” ble årets låt på Norsktoppen med 8 førsteplasser.

Lars Martins samarbeid med Ingvar Hovland har etter hvert utviklet seg til å bli et svært tett kompaniskap. De jobber ustanselig med sitt evighetsprosjekt ”Kårner Kafe”, og Hovland er også hovedleverandør av tekst til Myhres soloplate ”Stengetid?”. ”Stengetid?” kom ut 31/8 2006 og ble svært godt mottatt av publikum og presse. Låten ”Trøstesang” var en av de mest spilte på NRK P1 høsten 2006.

Lars Martin Myhres musikalske aktivitetsnivå har vært så konstant høyt i de 34 åra han har holdt på profesjonelt at det er umulig å få med alt i denne sammenhengen. Det kunne ha stått mye om hans betydelige produsentgjerning, hans samarbeid med Alfred Janson eller Juni Dahr, hans arbeid for NRK, hans utallige styreverv eller hans langvarige arbeid med tekster av Jens Bjørneboe. La oss bare i denne omgang fastslå at denne biografien kommer til å bli lengre.


Utviklet av Atilla Moen-Duran